LEEFCIRKELS & LEEFCIRKELS XL

Vrijheid, een klein woord, een groot gevoel. Met het Leefcirkels concept creëren we de mogelijkheid maximale vrijheid te geven aan mensen met dementie. Met ruimte voor ontmoeting en optimale beleving van kwaliteit van leven. Met Leefcirkels wordt de persoonlijke bewegingsvrijheid aangepast aan de situatie van vandaag.

Voor inzet van Leefcirkels binnen en buiten heeft Eurocom Group een speciale toevoeging o.b.v. GPS ontwikkeld waardoor bewoners ook buiten kunnen genieten van hun vrijheden zonder dat er een onveilige situatie ontstaat. Dit noemt men Leefcirkels XL.

Aan elke bewoner kan een persoonlijk zelfredzaamheidsniveau worden gekoppeld. Dit kan eenvoudig worden aangepast. Het systeem bepaalt dan direct wat de gevolgen zijn van een dergelijke wijziging gekeken naar de ruimtes die veilig zijn voor een specifieke bewoner. Ook kan hieraan een tijdsrooster worden gekoppeld.

Het is inmiddels bewezen dat de toepassing van Leefcirkels kan leiden tot verhoging van de ervaring van kwaliteit van leven. Minder opstandigheid, beter aanspreekbaar zijn en een lager medicijngebruik zijn daarbij het resultaat.

Bewoners van Vissershaven hebben een hoge kwaliteit van leven dankzij polsbandje met GPS

Op locatie Vissershaven van TanteLouise-Vivensis hebben de bewoners een polsbandje met GPS. Het zorgt ervoor dat ze ondanks hun dementie toch naar buiten kunnen. De wet staat dat toe, maar zonder slag of stoot ging het bij de opstart, nu tweeënhalf jaar geleden, niet.

Meneer Holl loopt graag zijn vaste rondje naar het centrum. Daar pakt hij een terrasje, gaat bij zijn dochter op bezoek of zit op het bankje bij de bushalte tegenover de school. Hij geniet van de reuring. Toch heeft meneer Holl dementie en woont hij op Vissershaven van TanteLouise-Vivensis in Bergen op Zoom.

Dankzij een polsbandje met GPS bepaalt hij zelf wanneer hij naar buiten gaat en doet hij dat zelfstandig. Met het polsbandje kan hij overal gaan en staan waar hij ook kwam voordat hij bij TanteLouise-Vivensis kwam wonen, vertelt zijn schoondochter en mantelzorger Diana Holl. ‘Dankzij GPS kunnen de medewerkers van Vissershaven altijd zien waar hij is. Ze zien ook hoe lang hij al weg is.’

Bron: Waardigheid & Trots | Interview door Ellen Kleverlaan

Dwaalpreventie

Met Leefcirkels worden bewoners voorzien van een kleine, unieke zender. Bij het naderen van de deur wordt automatisch de persoon gedetecteerd en controleert het systeem razendsnel of de ruimte achter de deur betreden mag worden. Onzichtbaar, snel en betrouwbaar.

Dwaaldetectie

Mocht een bewoner toch in een ruimte komen die niet is toegestaan, wordt per direct assistentie opgeroepen. Supersnel en eventueel voorzien van alle relevante informatie als locatie, foto en procedure voor een goede benadering.

Hoe werkt Leefcirkels

Deuren binnen een gebouw zijn normaliter vrij toegankelijk. Om te voorkomen dat een bewoner op locaties komt waar dit voor hem of haar gevaar kan opleveren, maken we gebruik van Leefcirkels. De cliënt krijgt hierbij een zelfredzaamheidsniveau van 0 t/m 9. Ook de ruimte achter een deur krijgt een niveau van 0 t/m 9. Als het zelfredzaamheidsniveau van de cliënt gelijk of hoger is dan het niveau van de ruimte achter de deur, dan mag de cliënt door de deur. Is deze lager, dan wordt de deur gesloten.

Als een bewoner toch onverhoopt buiten de voor hem aangemerkte Leefcirkel komt dan wordt er direct een  melding verstuurd naar het verzorgend personeel. Hierbij bestaat er een mogelijkheid om het ruimte niveau o.b.v. een rooster aan te passen. Een aula kan zo overdag wel toegankelijk zijn, maar ’s avonds en ’s nachts niet.

Leefcirkels i.c.m. andere domotica

Om Leefcirkels te implementeren wordt gebruik gemaakt van NetBOX3. Deze is voorzien van verschillende interfaces waarop apparatuur van derden kan worden gekoppeld. Zo is deze bijvoorbeeld uitgerust met een EIB/KNX bus interface. Deze wordt door meer dan 1000 fabrikanten van domotica apparatuur gebruikt.

Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van persoonlijke alarmering zoals een polsband of halszender.

U kunt op eenvoudige wijze, onder begeleiding (met familie en mantelzorgers), tijdelijk meer vrijheid creëren voor de cliënt. Hiervoor maakt u gebruik van een webportal. Deze kan geïnstalleerd worden op elke PC of tablet. Ook is er een mogelijkheid om middels een draadloze drukknop een slot te overrulen.

WILT U MEER WETEN OVER LEEFCIRKELS, DE WERKING EN DE TOEPASSING?